Hårt tryck på BUP: ”Svårt att räcka till”

Publicerad

De senaste åren har antalet patienter på barn- och ungdomspsykiatrin på Akademiska sjukhuset ökat. Därför skjuter Region Uppsala till 15 miljoner kronor för att få bort köerna helt till oktober 2022.

I oktober i år fick nästan 20 procent av patienterna vänta mer än 30 dagar på ett första besök medan siffrorna för fördjupande behandling eller utredning var högre. Nu skjuter Region Uppsala till 15 miljoner kronor med målet om att köerna ska vara borta i oktober 2022.

– Det är fortfarande flera barn och ungdomar som väntar på ett första besök, utredning eller behandling. Det innebär att barn och ungdomar får vänta längre än vad som är bra och risken då är att man mår ännu sämre när man inte får hjälp. Därför hoppas vi att de här miljonerna ska göra stor skillnad, säger Björn-Owe Björk (KD), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet.

Ökat tryck på BUP

Siffror från BUP visar att antalet patientkontakter, till exempel besök på mottagning, digitalt vårdmöte eller telefonkontakt, under 2019 var 36 926 stycken och under 2020 ökade antalet kontakter till  44 254.

Hittills i år har BUP haft 47 619 patientkontakter och även antalet individer som fått vård samt antalet remisser till barn- och ungdomspsykiatrin har ökat under samma period.

– Vi arbetar med att titta över våra arbetssätt och kan träffa fler patienter i dag än för två år sedan. Men vi fortsätter att jobba framåt och det är svårt att räcka till, säger Anneli Blom, sektionschef på BUP.

Varför har trycket ökat?

– Det är svårt att säga och kan bero på många saker. Bland annat hur många barn och ungdomar som finns i regionen och att stigmat för psykisk ohälsa har minskat, vilket gör att fler söker vård.

I klippet: Hör om situationen på BUP och vad pengarna ska användas till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.