Hebygårdar och Hyresgästföreningen står långt ifrån varandra när det gäller den nya hyreshöjningen. Foto: SVT

Strid om hyreshöjning i Heby – tas vidare till medlare

Uppdaterad
Publicerad

Det kommunala bostadsbolaget Hebygårdar vill höja hyran med drygt fem procent i år. Den höjningen är alldeles för stor menar Hyresgästföreningen som säger att de blev tagna på sängen av förslaget om höjning.

Hebygårdar, som äger ungefär 900 lägenheter i kommunen, grundar förslaget om 5,35 procent hyreshöjning på att kommunen i dag ligger långt ifrån hyresnivån i närliggande kommuner.

– Jag har förståelse för att det upplevs som en kraftig ökning, men det beror på att hyresökningarna under flera års tid har varit väldigt för låga,säger Stefan Lijlebris, vd på Hebygårdar.

Har lämnat motbud

Med förra årets höjning på 1,7 procent och 0,7 procent året dessförinnan i bagaget säger Hyresgästföreningen att man nu blev tagna på sängen. Föreningen har kommit med ett motbud på 1,55 procent, men någon lösning har inte kunnat nås. Nu väntar förhandling i den medlande instansen Hyresmarknadskommittén.

– Detta är sanslöst, säger Hyresgästföreningens förhandlare Lena Jansson Nordin.

I klippet ovan berättar parterna om hur de ser på förslaget.

2019: 1,7 procent

2018: 0,7 procent

2017: 0,7 procent

2016: 0,6 procent

2015: 0,9 procent

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.