Det är den internationella organisationen World Stroke Organization som har utsett den svenska strokekampanjen till världens bästa. De anser att kampanjen har varit mycket effektiv och kraftigt ökat medvetenheten om stroke, både i befolkningen och i vården.
Landstinget i Uppsala län har satsat 1,8 miljoner kronor på kampanjen. Den nationella strokekampanjen har pågått under tre år och varit en gemensam satsning från landstingen och regionerna som gått ut på att man ska lära sig känna igen symtomen på stroke, man har bland annat lärt ut AKUT-testet, en minnesregel för att känna igen stroke.
”Känna igen symtom kan vara avgörande”
Andreas Terént, professor och överläkare på Akademiska sjukhuset framhåller i ett pressmeddelande att den nationella strokekampanjen med satsningen på AKUT-test har varit viktig.
– Att lära sig känna igen de vanligaste symtomen och larma tidigt kan vara helt avgörande, säger Andreas Terént.
– Allt fler patienter med stroke får trombolys på Akademiska. 2012 fick 48 propplösande behandling, i fjol var siffran 69. Att fler söker vård tidigt har bidragit till detta resultat. Dessutom har möjligheten att ge behandlingen redan på röntgen kortat tiden från insjuknande till trombolys till ungefär 40 minuter för vissa patienter. Totalt sett har tiden från insjuknande till trombolys minskat från 61 minuter 2012 till 54 minuter 2013.
På Akademiska sjukhuset vårdas cirka 600 patienter för stroke varje år. Det innebär nästan två patienter varje dygn. Av dessa får cirka tio procent propplösande behandling (trombolys).
Den nationella strokekampanjen kommer att fortsätta i något mindre omfattning, under 2014.