Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Elina Gleisner

Tufft ekonomiskt läge – då samlar Stadsmissionen in studentkläder

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala Stadsmission samlar in kläder för att skänka till de som inte har råd att köpa egna till studenten och skolavslutningen.

– I år finns det ett större behov än tidigare, säger Johanna Rudmark Hagström, socialchef på Uppsala Stadsmission.

Fram till och med den 30 april är Uppsala Stadsmission på plats i Gränby centrum för att ta emot allt från kostymer till festskor och studentpresenter. Allt kommer sedan att skänkas till ungdomar i åldrarna 13-19 som inte själva har råd att köpa avslutningskläder.

– Vissa går hem till sina föräldrar och säger att de inte vill gå, bara för att de vet att deras föräldrar inte har råd, säger Peter Andersson som är föreståndare för Uppsala Stadsmission.

Studenten i Uppsala län 2023

”Pratas om hur dyrt studenten är”

Peter Andersson har kontakt med ungdomarna på Unga station Uppsala, som är en del av Stadsmissionen, och där menar han att det är vanligt att det pratas om hur dyrt det är att ta studenten.

– Jag tycker att det är ledsamt att inte alla unga kan ta del av den här högtiden, att det blir en kostnadsfråga, säger han.

I klippet ovan berättar han mer och visar vilka kläder det fått in hittills.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studenten i Uppsala län 2023

Mer i ämnet