Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon: Studenten Lina Robertson berättar om stressen att få det att gå ihop ekonomiskt. Foto: August Viberg/SVT

Studenter stressas över ekonomin – Lina tvingas jobba heltid

Uppdaterad
Publicerad

Likt många studenter har Lina Robertson haft det ekonomiskt svårt under hösten. Nu har hon tvingats ta ett heltidsjobb som receptionist för att ha råd med sina utgifter.

– Jag har känt av hjärtklappning på grund av stressen, säger hon.

Inflationen slår hårt mot många samhällsgrupper och speciellt dem som haft det svårt ekonomiskt sedan tidigare. En av grupperna som drabbas är studenter. Och Uppsala studentkår vittnar om tongångarna bland många studenter som kontaktar dem, något som UNT var först med att berätta om.

– Det är oroväckande att studenter känner att den ekonomiska situationen stressar dem, säger Anton Sánchez Sulejmani, ordförande för Uppsala studentkår.

Ekonomisk kris i Uppsala län

”Lättare att fokusera på plugget”

Enligt Lina Robertson har hennes studieresultat blivit bättre när hennes ekonomi är stabilare. En av anledningarna till att hon började jobba var en hyreshöjning på 10 procent. Hon berättar också att hon har slutat gå till frisören och slutat köpa kläder.

I videon berättar hon mer om sin ekonomiska situation.

Så mycket får en student ut varje månad

Under 2022 ligger studiemedlen för fullt bidrag och lån (för heltidsstudier) på drygt 11 000 kr i månaden. Av de pengarna är 3 360 kronor bidrag, och resten lån.

Från och med 2023 höjs både bidraget och lånet till drygt 12 000 kr, till följd av inflationen. Även fribeloppet höjs med drygt 8 000 kr för 20 veckors studier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris i Uppsala län

Mer i ämnet