Foto: SVT

Studenter skapar egna solsystem

Publicerad

Uppsala universitet testar VR-teknik i ett försök att bredda lärandet. Något som inte minst astronomer har stor nytta av.

I ett litet rum i Ångströmlaboratoriet i Uppsala har universitetet inrett med VR-glasögon, interaktiva skärmar och ny programvara. VR, eller virtual reality, anses ha stor potential i lärandet och finns nu på plats för intresserade lärare och studenter att testa.

– Jag hade gärna haft den här möjligheten tidigare i utbildningen, säger Josefine Nittler.

Kan bli del av undervisning

Hon läser astronomi och just astronomer har stor hjälp av att kunna se universum i 3D genom glasögonen.

– En biolog har ju nära till naturen, men vi kan ju aldrig komma planeter och galaxer särskilt nära. Då blir det här en stor hjälp, säger hon.

Projektet med VR har funnits på universitetet sedan i höstas.

– Jag tror att det kommer att bli mer och mer VR här framöver. Det är ett bra sätt för elever att förstå varför olika planeter beter sig på olika sätt och betydligt lättare än att på fri hand rita upp det på en tavla, säger Alvin Gavel, doktorand i astronomi vid Uppsala universitet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer