Studenterna på både husdjursagronomutbildningen och veterinärutbildningen på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, är mycket kritiska. De får inte den undervisning med riktiga djur som de behöver för att bli bra i sina framtida yrken.
– Som student märker jag att det är många av våra praktiska moment som dras in, säger veterinärstudenten Sofie Winding.
– Nu börjar jag verkligen bli riktigt orolig att utbildningen verkligen ska leda fram till veterinärexamen, säger studenten John-Filip Lundin.
– Vi är rädda för att vi inte kommer ha den kompetens som den gröna näringen förväntar sig av oss när vi examinerats, säger Sofie Winding.
Veterinärförbundet djupt oroade över utvecklingen
– Konsekvensen kan bli att vi får veterinärer som inte är färdiga när de har sin examen, säger Johan Beck-Friis på Sveriges Veterinärförbund och fortsätter:
– Det kan innebära att vi måste ha ett system med praktikantplatser eller allmäntjänstgöring eller på annat sätt kompensera det som universitetet inte kan ge.
Bakgrunden är att den berörda fakulteten på SLU som redan bantats på 30 tjänster nu tvingats till ytterligare sparkrav på 40 miljoner kronor. Karin Östensson som ansvarar för fakulteten är själv mycket kritisk till hur universitetsledningen på SLU tänker, då hyreshöjningarna på grund av dom stora ombyggnationerna på området slår så hårt mot undervisningen och forskningsanslagen.
– En stor del av våra forskningsanslag idag får gå till att hålla djuranläggningar och det är inte riktigt schysst tycker jag, säger dekan Karin Östensson.
– Jag är besviken på den utveckling som varit och jag tycker att fakulteten under årens lopp har försäkrat sig om att kunna ta ett ansvar för de nya byggnaderna. Nu får vi helt enkelt bara göra det bästa av situationen, säger Östenson
Inom dom närmaste veckorna ska fakultetsledningen presentera en plan för hur besparingspaketet ska utformas.
– Min förhoppning är att om vi kan visa ledningen att om vi får allvarliga konsekvenser så får vi fortsätta ha en dialog om det här, säger Karin Östenson.