På den hptq-diplomerade arenan ska det råda en miljö som är inkluderande och välkomnande. Foto: TT

Här är Sveriges första hbtq-arena

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska all personal på nya Studenternas utbildas inom hbtq. Därmed blir arenan den första i Sverige som är hbtq-diplomerad.

Studenternas verksamhet, personal och föreningar kommer att genomgå en utbildning som fokuserar på att utveckla personalens tänk kring hbtq-frågor.

– Vi har jobbat med den här frågan sedan i höstas. Så det känns kul att det är igång, vi är först ute med det här så vi har mycket att lära, säger Ewa Wennmark, som är projektledare för hbtq-diplomering.

Skillnad i hur välkomna människor känner sig

Syftet är att skapa en miljö som är mer inkluderande och välkomnande.

– Vi ser en skillnad i hur pass välkomna människor känner sig i sådana här miljöer. Därmed är det extra viktigt att vi gör så att fler känner sig välkomna på platser som ska öka livskvalitet och förbättra hälsa, säger Rickard Malmström (MP), ordförande i idrotts- och fritidsnämnden.

All personal utbildas

All verksam personal på arenan kommer att få någon typ av utbildning, men främst rör det sig om förvaltningens personal och föreningarna som använder sig av arenan.

Utbildningen går igenom hbtq-lagstiftning, normkritiskt tänk och olika begrepp, något som man hoppas ska öka personalens medvetenhet och tänk kring hbtq-frågor. Det handlar om fyra utbildningstillfällen över sex månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.