• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Foto: TT/SVA

SVA varnar: Småfågeldöd breder ut sig

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste månaderna har Statens veterinärmedicinska anstalt fått in många rapporter om döda småfåglar. SVA har undersökt 24 fåglar och 23 har varit positiva för salmonella.

Främst rör det sig om domherrar, gråsiskor, grönfinkar och talgoxar – och upptäckterna har gjorts på flera ställen runt om i länet. Bland annat i Uppsala med omnejd, men även ut mot kusten och i de södra delarna av länet.

Visar tydliga tecken

Enligt Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) kan de sjuka fåglarna visa tecken på försvagning genom uppburrning. De kan ofta sitta allmänt medtagna vid fågelbord eller på grenar.

– Smitta kan lätt spridas när många fåglar samlas på en liten yta som till exempel ett fågelbord, kommenterar statsveterinär Henrik Uhlhorn på SVA:s hemsida.

Flera smittade

SVA misstänker att det rör sig om salmonella då de har undersökt 24 av de funna fåglarna och kommit fram till att 23 av dem är smittade.

– Det är viktigt att komma ihåg att salmonellabakterier kan smitta människor och orsaka sjukdom. Tvätta händerna noggrant när du har fyllt på mat eller gjort rent vid fågelbordet. Använd handskar om du hanterar sjuka eller döda fåglar, uppmanar Henrik Uhlhorn.

Fynden har gjorts runt om i hela landet, från Västra Götaland till mellersta Norrland.

Varnar

Enligt SVA finns även risk för att katter kan drabbas av smittan, och uppmanar nu allmänheten att vara försiktiga.

– Man bör också minska risken för att fåglar får i sig utspillda, nedsmutsade frön från marken under foderbord. Det kan man göra genom att lägga ut granris, ha en uppfångningslåda täckt med nät, eller regelbundet sopa rent marken.

Enligt SVA är det främst domherrarna som är smittospridare.

– Domherrar, som går ned på marken och söker föda, drabbas hårdast av salmonellasmitta, kommenterar Henrik Uhlhorn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.