SVA vädjar om hjälp från älgjägarna

Uppdaterad
Publicerad

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, vädjar om hjälp från älgjägarna. De vill nu kartlägga de kraftigt utbredda hudsåren på älgar och varför tjurarna fäller sina horn så tidigt på hösten.

Det är under de senaste åren som SVA har fått in rapporter från hela Sverige, där älgar påträffats med kraftiga hudsår på ryggen. Såren syns oftast på ländryggen, bröstryggen, kors och sidor och drabbar framförallt älgtjurar.

I sårens ytterkant ses oftast pälslös hud som är oskadad. Den angränsar till graftigt inflammared och förtjockad hus som är varig vid ytan.

– Vi hoppas att många jägare kan hjälpa oss för att få reda på hur vanligt det är, vilka älgar som drabbas och om det är speciella områden som är mer drabbade än andra, säger Henrik Uhlhorn, biträdande stadsveterinär.

Utreder orsaken

Orsaken till hudsåren är i nuläget okänd men det kan bland annat bero på att älgen kliar sig på ett mindre sår som i sin tur blir större.

– Det kan också bero på klimatförändringar, en infektion eller mera flugor ett visst år, säger Henrik.

Tappar hornen

Dessutom har det visat sig att allt fler älgtjurar fäller sina horn så tidigt som i oktober och november, istället för i januari som det vanligtvis sker. En effekt av det är att många skjutit älgtjurar i tron om att det varit hondjur.

– Man vet inte om det här har något samband med såren, och det behöver inte vara så. Honfällning i tidigt skede kan också bero på sjukdom, men behöver inte vara så, säger Henrik.

Stor undersökning

Under älgjakten 2015 genomför SVA en enkätundersökning bland älgjägarna, för att utreda grundorsaken till problemen. De vill få information om förekomsten av hudsåren och lokalisera dessa i landet. Men även information om hornfällning önskas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Älgjakten 2015

Mer i ämnet