”Vi kommer till sist komma till en punkt då vi behöver lägga vaccin på kylning”, säger Erik Sköldenberg. Foto: TT

Svårt att få yngre att vaccinera sig – nu öppnar regionen för alla i Sverige

Publicerad

Minskad vaccinationsvilja hos yngre, samtidigt som många personer inväntar en andra Pfizer-dos, har lett till tusentals lediga vaccintider.

Nu öppnar Region Uppsala upp för boende utanför länet att vaccinera sig här.

– Det gäller bara Modernas vaccin, där har vi stora leveranser nu, säger överläkare Erik Sköldenberg.

Av dem som fått sin första vaccindos i Region Uppsala har fyra av fem fått Pfizers covidvaccin Comirnaty – och drygt 60 000 väntar på andra sprutan.

Under tiden får Region Uppsala in stora leveranser av Modernas vaccin Spikevax, så pass mycket att man nu vill att personer som inte är folkbokförda i länet ska komma hit och vaccinera sig.

Coronaviruset i Uppsala

– Vi har ungefär en tiondel av befolkningen här som inte har vaccinerat sig. Det är segt med de yngre, inte bara här, säger Erik Sköldenberg.

Ett olyckligt sammanträffande att ni behöver doser från Pfizer men får Modernas?

– Jag skulle inte säga så, det bästa vore om alla som inte vaccinerat sig kommer och gör det.

”Lägga vaccin på kylning”

Ytterligare en förklaring till att folk från hela Sverige nu erbjuds Moderna-vaccin i Uppsala är att det inte är godkänt att ge till 16- och 17-åringar, som nu vaccineras i länet.

– Vi kommer till sist komma till en punkt då vi behöver lägga vaccin på kylning, sedan får regeringen besluta om det ska skickas till andra länder, säger Erik Sköldenberg.

Enligt de senaste siffrorna från Region Uppsala har 80 procent av länsborna fått sin första spruta, medan 54 procent är fullvaccinerade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet