Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Före detta svarttaxichauffören Max ser det som ett nödvändigt ont med att erbjuda illegal körning. Foto: Shutterstock

Svarttaxi ökar utanför städerna: ”Ett hot mot samhället”

Uppdaterad
Publicerad

Taxibolag har svårt att överleva på landsbygden. Enligt Svenska Taxiförbundet är orsaken svarttaxiverksamhet, som bland annat bedrivs på sociala medier.

– Jag ser det som ett nödvändigt ont, säger Max, som kört svarttaxi i Östhammar.

Många söker svarttaxi på sociala medier, vilket P4 Uppland var först med att rapportera om.

I Östhammar finns till exempel en Facebookgrupp med flera tusen medlemmar.

En administratör för en Facebookgrupp i Lövstalöt, säger till SVT Uppsala att man får en mer levande landsbygd med förmedling av taxitjänster.

– Så länge det inte finns stationerade taxiföretag utanför storstaden så behövs såna här grupper, säger administratören, som vill vara anonym.

”Bryter mot lagen”

Svenska taxiförbundet har ingen statistik på det som de kallar ”taxidöden” på landsbygden, men ser svarttaxiverksamheten som ett hot mot samhället.

– Att köra svarttaxi är att bryta mot lagen och resenärer som åker med svarttaxi utsätter sig för risker, säger Lennart Kalderén, ordförande för Svenska taxiförbundet.

I klippet: Hör mer om vad Max (som egentligen heter något annat) och Svenska taxiförbundet har att säga om svarttaxiverksamheter.

detta krävs för att få taxilegitimation

För att få arbeta som taxiförare måste man ha taxiförarlegitimation.

Provet för taxiförarlegitimation består av två delprov: ett teoriprov och ett körprov.

Innan körprovet ska personen visa sitt körkort. Körkortet ska vara gilitigt med behörighet B och vara utfärdat i Sverige, eller i något annat land inom EES.

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.