Antje Jackelén är ärkebiskop i Sverige och även biskop i Uppsala stift. Foto: Stefan Larsson/SVT

Ärkebiskopen om klimatet: ”Lämna inte en springnota till barnbarnen”

Publicerad

Om klimatkrisen ska lösas räcker det inte med att prata om människan och naturen ur ett ekonomiskt och teknologiskt perspektiv – utan mer så kallad andlig mognad behövs, menar ärkebiskopen Antje Jackelén.

Betydelsen av andlig mognad – som en bidragande faktor till att lösa klimatkrisen – beskriver ärkebiskopen som förmågan att kunna se skillnad mellan vad du själv vill och vad världen behöver.

Nästa vecka besöker Bartholomeus I, biskop av Konstantinopel, Sverige. Hans miljö- och klimatengagemang har gett honom smeknamnet ”den gröna patriarken”.

I samband med besöket har han och ärkesbiskopen Antje Jackelén skrivit en debattartikel i Dagens Nyheter, där de ger sin syn på vilka som drabbas hårdast av klimatförändringarna – och vad som måste till för att stoppa den globala uppvärmningen.

Ingen springnota

– Vi måste använda vår makt i skapelsen på ett klokt sätt för att inte lämna en springnota till våra barnbarn, säger Antje Jackelén.

Svenska kyrkans biskopar har jobbat med klimatfrågor länge – men ger i dagarna ut boken ”Ett biskopsbrev om klimatet” som belyser frågorna mer ingående.

I klippet ovan kan du höra ärkebiskop Antje Jackelén prata om kyrkans roll i klimatfrågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.