Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johan Ulleryd på Svenska Kraftnät berätta om utbyggnaden av Odensala station. Foto: Kristian Östlund

Här byggs Sverige största kraftledningsprojekt någonsin

Uppdaterad
Publicerad

200 mil nya kraftledningar kommer att dras igenom Sverige. Det är den största satsningen någonsin ifrån Svenska Kraftnät.

– Vi har en stor kapacitetsökning som drivs av miljömålet, säger Johan Ulleryd som är chef för anläggningsinvesteringar på Svenska Kraftnät.

Den nya satsningen kommer att kosta 75 miljarder och är uppdelad på fyra stycken ben. Ett av dessa ben kommer att gå ifrån kraftverket Kilforsen norr om Sollefteå till Odensala i Sigtuna. Det benet kallas Uppsalabenet.

– Det är fyra elmotorvägar på sammanlagt 200 mil som ska byggas från Sollefteå ner till Odensala, säger Johan Ulleryd.

I samband med detta så kommer den befintliga kraftstationen vid Odensala i Knivsta att byggas ut. En station som behöver fördubblas och som är en mycket viktig spelare i Sveriges framtida elförsörjning.

– Odensala är en väldigt viktig anläggning för att fördela el från norr till söder. För att kunna stötta Uppsala län och Stockholm län, säger Johan Ulleryd.

Klart 2040

Projektet med NordSyd kommer att pågå fram till 2040. Det är viktigt att börja i tid med denna utbyggnad för att hinna med att möta det framtida behov av el som Sverige har.

Svenska Kraftnät har tagit fram förslag över hur kraftledningarna ska dras och inväntar nu svar ifrån Energimarknadsinspektionen för att få tillstånd att börja bygga.

I klippet: Johan Ulleryd om megaprojektet: ”Fyra nya elmotorvägar ska byggas”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.