Foto: Giuseppe Aresu, TT

Förslaget: Språkkrav för nyanställda i skola och omsorg

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna i Knivsta vill skärpa kraven på kunskaper i svenska för personal  som anställs inom skola och omsorg. Men förslaget ser ut att få kalla handen av de styrande.

Monika Lövgren, gruppledare för Sverigedemokraterna i Knivsta, vill införa ett språktest som ska gälla vid nyanställningar i kommunen. Testet ska då gälla de som rekryteras till skola och omsorg.

– Det är viktigt både för arbetstagare, barn och vårdtagare att man förstår och blir förstådd, säger Monika Lövgren (SD).

Skulle detta kunna innebära att människor som står långt ifrån arbetsmarknaden i dag hamnar ännu längre ifrån att arbeta?

– Vårdtagarens behov ska komma i första hand. Klarar man inte av svenska språket utifrån den nivån som krävs så behöver man ju lära sig mer, säger Monika Lövgren (SD).

Socialnämndens ordförande Kerstin Eskhult (C) tycker att förslaget angående språktest är onödigt och menar att dagens system fungerar.

– Man kan inte språktesta bara delar av de som anställs i kommunen. Utan ska ett språktest införas så ska det gälla alla, annars är det diskriminerande, säger Kestin Eskhult (C)

Förslaget om ett krav på språktest vid anställning inom skola och omsorg från Sverigedemokraterna i Knivsta kommun väntas behandlas i fullmäktige under onsdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.