Foto: SVT

Sveriges första digitaliserade obemannade butik i Bålsta

Uppdaterad
Publicerad

I Bålsta har Sveriges första obemannade butik, som har öppet dygnet runt, öppnat. En livsmedelsbutik som du låser upp och handlar i med din telefon.

Det är den första av fem livsmedelsbutiker som kommer att öppna upp i länet. Butikerna är helt digitaliserade vilket innebär att det inte finns någon personal i butikerna. Man handlar helt och hållet med sin telefon.

Varför hamnade den första butiken i Bålsta?

– Det har varit ett nära samarbete med kommunen som ledde till det. Det är en bra plats som behövde en butik, och som också ligger nära oss så att vi kan komma hit och se till den, eftersom det är vår pilotbutik, säger Bea Garcia, VD för Lifvs Scandinavia som driver butiken.

– Som det ser ut på landsbygden idag så läggs det ner väldigt många småbutiker och därför har vi valt att starta detta,

Men en helt obemannad butik skapar inte några arbetstillfällen i en glesbygd, hur ser du på det?

– Nej, det gör det inte. Men man får en butik, istället för att inte ha en butik, säger Bea Garcia.

Digitaliseringen medför stora förändringar i arbetsmarknaden. Uppsalabon Jan Guliksen sitter som expert i statens digitaliseringsråd och är professor vid både KTH och Uppsala universitet. Enligt honom är de stora förändringarna inte negativa.

Hör honom berätta om jobben som försvinner de närmaste 20 åren, och jobben som kommer att växa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.