Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tommy Kuusela är forskningsarkivarie vid Dialekt- och folkminnesarkivet i Uppsala och samlar in historier om folktro och formler. Hör i klippet vad som är det värsta han hittat – om du vågar. Foto: SVT

Sveriges största spökarkiv kryllar av kusligheter

Uppdaterad
Publicerad

I Uppsala gömmer sig en av Sveriges största samlingar av spökhistorier. Bland annat om mannen på det gamla epidemisjukhuset som försvann i tomma intet. Här finns också svartkonstboken som sägs kunna väcka döda till liv.

– Alla lådorna här är sprängfyllda med kuvert som innehåller berättelser, säger Tommy Kuusela som är forskningsarkivarie och arbetar i Dialekt- och folkminnesarkivet i Uppsala.

Arkivet är ett av Sveriges största och äldsta i sitt slag (det grundades 1914) och innehåller många spökhistorier från hela landet.

En av dem handlar om det gamla epidemisjukhuset i Uppsala som från tidigt 1900-tal inhyste både sjuka människor och de som inte var så sjuka men kunde vara smittbärare. De senare anordnade en dans för, för att roa sig och under den dansen fick de besök av en man som var så lång att hans huvud räckte ända upp till taket.

I videon berättar arkivarie Tommy Kuusela hur dansen avslutades i fasa.

En bok som ska väcka döda till liv

Längre bak i arkivet tar Tommy Kuusela fram en ”svartkonstbok” daterad 1873-1874. I boken finns ritualer som ska hjälpa läsaren att fånga fisk, eller för att hjälpa vid ormbett. Men den innehåller också ritualer som kan skada andra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.