SVT-reportern om bevakningen av coronapandemin: ”Helt unikt”

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan rapporterade SVT Nyheter om det första coronafallet i Uppsala län. Reportern Kina Pohjanen har bevakat pandemin sedan start.

– Ganska fort insåg vi att det här skulle bli det som vi nyhetsjournalister har tränats för, säger hon.

Uppsala har flera gånger hamnat i både nationellt och internationellt rampljus under coronapandemin. Kina Pohjanen minns till exempel när länet blev först i Sverige med lokala restriktioner.

– Internationella medier som brittiska BBC och amerikanska CNN har ju varit här och berättat om region Uppsala, säger hon.

Coronaviruset i Uppsala

Utmaningar för medier

Coronapandemin har medfört en hel del utmaningar för medierna. När Magnus Nildén, ansvarig utgivare på SVT Nyheter Uppsala, ser tillbaka i backspegeln så konstaterar han till exempel att man hade kunnat vara snabbare med att gräva fram egen information.

– En utmaning har varit att hitta ifrågasättande perspektiv till det vi får höra från till exempel Folkhälsomyndigheten. Vi var kanske lite sena på att lyfta in andra kritiska perspektiv, konstaterar han.

I klippet hör du mer om hur SVT:s arbete har gått till i pandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet