Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter Diamant Salihu har sedan en längre tid följt mannen, hör honom i klippet ovan. Foto: SVT

SVT:s Diamant Salihu: ”Räven” flög under radarn

Uppdaterad
Publicerad

Den man från Uppsala som kommit att kallas för den ”kurdiske räven” var känd av polisen sedan länge. Men hur gick han från att vara hälare och driva kiosk – till att nu pekas ut som en av de mest centrala knarkgrossisterna till Sverige?

Den 36-årige man från Uppsala, den så kallade ”kurdiske räven”, tros befinna sig utomlands och misstänks i dag för en rad brott, bland annat förberedelse till mord och synnerligen grov narkotikasmuggling. Dessutom sätts han enligt SVT:s poliskällor i samband med den våldsvåg som sveper över Sverige den här vintern.

Mannen är känd av polisen sedan länge, bland annat dömdes han 2009 av Uppsala tingsrätt för hantering av insmugglat kokain från Nederländerna, vilket gav ett långt fängelsestraff för grovt narkotikabrott. Han har även dömts för häleri och drivit olika kioskverksamheter i Uppsala.

Tog en marknadsandel

– När han muckade från fängelset 2018 gick han från att då ha varit en person som suttit inne en stor del av sitt vuxna liv till att ta en stor del marknadsandel av narkotikasmugglingen till framförallt mellersta Sverige enligt polisens misstankar, säger SVT:s kriminalreporter Diamant Salihu.

Det kunde polisen se när de 2020 fick tillgång till avkrypterade chattar mellan ett stort antal kriminella i Sverige.

Polisen ska inte ha uppmärksammat vidden av hans position på narkotikamarknaden innan de såg chattarna.

Poliser överraskade

– Min bild är att han flög under radarn till en början, säger Diamant Salihu. Många poliser jag har haft kontakt med är överraskade över hur snabbt han kunnat bygga någon form av knarkimperium.

– Sedan följde en sorts katt- och råttalek med polisen.  Då hade ”Räven” lämnat landet. Först för Irak, och han ska nu befinna sig i Turkiet där han blivit medborgare.

SVT:s reporter Diamant Salihu har sedan en längre tid följt mannen och även i en SVT-dokumentär försökt söka upp honom i Turkiet, hör honom i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.