SVT:s intervju stoppades av Uppsala kommun

Uppdaterad
Publicerad

Mitt under en pågående intervju med SVT ringer kommunen och kräver att rektorn som intervjuas bryter.

– Jag tar allvarligt på incidenten, säger Marta Tiberg som är kommunikationsdirektör på Uppsala kommun och chef för kommunikatören som ringde.

När SVT Uppsalas reporter Erik Leijonhufvud ska göra ett reportage om vabbande uppsöker han en förskola för att få tag på några föräldrar att intervjua. Han står då utanför skolgården och pratar med föräldrar som är på väg till och från förskolan. Därefter går han in på förskolan för att berätta vad han gör och frågar om någon i personalen kan tänka sig att ställa upp på en intervju.

En stund senare kommer förskolans rektor Sara Lundéll ut och går med på att bli intervjuad. Men några minuter in i intervjun ringer reporterns telefon upprepade gånger.

I videon ovan kan du höra hur det låter när intervjun bryts av kommunikatören och rektorns chef.

”Stick i stäv med vår policy”

Kommunikationsdirektör Marta Tiberg säger att hon inte förstår hur kommunikatören kan agera på det här viset.

Mediestrateg Paul Ronge menar att informatörer oftast gör mest nytta och kan vara till stor hjälp för både den som intervjuas och för journalisten. Men när de agerar som så kallade gatekeepers och visar ett stort kontrollbehov har de missuppfattat sin roll, menar han.

Är du offentligt anställd och känner igen dig i det här? Har du varit med om något liknande? Hör av dig till oss och berätta. Du har både meddelarfrihet och meddelarskydd.

Mejla till uppsala@svt.se eller direkt till en reporter fornamn.efternamn@svt.se

Du kan också ringa till redaktionen 018-17 41 20 eller en reporter via växeln 08-784 00 00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.