Synskadades riksförbund är kritiska till hur det nya bussnätet kommunicerats av UL. Foto: SVT

Synskadade kritiska till nya bussnätet

Uppdaterad
Publicerad

En stor andel synskadade väljer nu färdtjänst istället för buss den närmaste tiden. Det menar Synskadades riksförbund. Anledningen: Obefintlig information från UL.

Det nya bussnätet som togs i bruk i Uppsala under måndagen stöter redan på kritik. Synskadades riksförbund säger att informationen från UL varit obefintlig.

– För våra medlemmar är det här en enorm förändring och förändringar tar tid att lära in. De har lärt sig vägar och memorerat hur de ska ta sig till bussen. Nu rycks allt det upp, säger Gunilla Thomsson, ordförande för Synskadades riksförbund i Uppsala län.

Hon är kritisk till hur UL informerat deras medlemmar.

– Vi behöver information i punktskrift och vi hade behövt den långt tidigare. Nu är vi hänvisade till deras hemsida där informationen till stor del ges i kartor som blir obegripliga när man inte ser någonting, säger hon.

Har förenklat

Sture Jonsson, presschef på UL, säger att åtgärder tagits till de synskadade i planeringsfasen av omläggningen, bland annat genom vilka färger som valts till de olika linjerna.

– Vi har försökt att förenkla allting så långt det gått. Och vår hemsida är anpassad sedan tidigare till olika hjälpmedel som gör att det går att lyssna sig till information, säger han.

UL menar också att utbyggnaden av så kallade ”taktila stråk”, det vill säga spår i gator och trottoarer som underlättar för personer som tar sig fram med hjälp av vit käpp, ökar ständigt även om det fortfarande inte är 100-procentigt.

Tar färdtjänst istället

– Nu ska vi få ett möte där UL kommer till oss den 29 augusti och före det är det svårt att tycka något om själva bussnätet. Först då vet vi ju hur det kommer att vara för våra medlemmar. Men den här informationen borde vi fått före omläggningen, inte flera veckor efter, säger Gunilla Thomsson och lägger till:

– De samtal jag haft med medlemmar hittills visar att de allra flesta verkar utnyttja färdtjänst framöver istället för att åka buss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.