Mannen misstänks ha mördat sin syster. Foto: TT/SVT

Syskonen låg i tvist om sommarstuga

Uppdaterad
Publicerad
En lördagskväll i början på augusti förra året, hittades en kvinna avliden i sin bostad på en gård utanför Grillby i Enköpings kommun. Polisen misstänkte tidigt att kvinnan bragts om livet och hennes egna bror greps misstänkt för brottet.

5 augusti – Larmet om det misstänkta mordet kom in till polisen klockan 20.36 på lördagskvällen den 5 augusti 2017. Kvinnan hittades hemma i sin bostad av sin sambo.

5 augusti – Polisen griper en man i 60-års åldern hemmahörande i Håbo kommun misstänkt för brottet.

7 augusti – Åklagare anhåller mannen i 60-årsåldern på sannolika skäl misstänkt för mordet. Polisen uppger att mannen som sitter anhållen inte är den man som hittade kvinnan i bostaden. Åklagare säger att den avlidna kvinnan och den anhållna mannen ska ha varit nära släkt med varandra och ska även några veckor innan mordet, varit motparter i ett domstolsärende gällande en sommarstuga.

8 augusti – Mannen som sitter anhållen häktas av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för mord. Enligt mannens försvarare så nekar mannen till brott.

29 augusti – Mannen har fått genomgå en mindre sinnesundersökning, så kallad paragraf 7-utredning. Där ska det ha framgått att mannen misstänks lida av en allvarlig psykisk störning. Själv ska han sakna minnesbilder från den aktuella kvällen. Den misstänka mannen är tidigare ostraffad och ska enligt utredningen från Rättsmedicinalverket leva i ”en ordnad social situation”.

29 augusti: Polisens utredning om mordet tar tid och åtalstiden förlängs. Mannen förblir fortsatt häktad.

4 januari: Mannen i 60-årsåldern åtalas för mord på kvinnan, som är hans syster.

11 januari: Rättegången inleds

19 januari: Mannen finns skyldig av tingsrätten – men rättegången ska återupptas efter att mannen genomgått rättspsykiatrisk underökning.

19 februari: Mannen bedöms inte lida av någon allvarlig psykisk störning.

5 mars: Mannen döms till 17 års fängelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Anhörig hittade avliden kvinna – polisen misstänker mord

Mer i ämnet