Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Systemhaveri på Akademiska – för andra gången på kort tid

Uppdaterad
Publicerad

Akademiska sjukhuset har gått upp i stabsläge efter att journalssystemet har havererat. Vid 13-tiden meddelade man att systemet åter var i drift.

Haveriet ter sig på så vis att de anställda inte har tillgång till det digitala journalssystemet. I nuläget är det oklart hur omfattande problemet är. Bland annat ska akutmottagningen vara drabbad.

– Samtliga system vi har testat har vi inte kommit in i, säger Mikael Köhler, chefsläkare på Akademiska.

– Vi nåddes av den här informationen precis, fortsätter Köhler.

I nuläget är det oklart hur länge problemet har pågått.

– Under morgonen och förmiddagen ska det inte ha varit några problem, säger Henrik Pederby, kommunikationsdirektör vid sjukhuset.

Andra haveriet på några dagar

Så sent som i fredags skedde ett liknande problem då journalsystemet gick ned. Felen avhjälptes efter flera timmar.

Under morgonen var Akademiska försatt i stabsläge – som en säkerhetsåtgärder efter det förra haveriet. Det stabslägen återkallades under måndagsförmiddagen.

Går ni upp i stabsläge igen nu?

– Ja det gör vi.

Stabsläge innebär att sjukhuset etablerar tydliga kommunikationskanaler mellan verksamheterna samt sjukhusledningen – samt möjliggör snabba resursförflyttningar dit resurserna behövs som bäst.

Systemet åter i drift

Vid 13-tiden meddelade chefsläkare Mikael Köhler att systemet återigen var i drift och att man kommit underfund med vad som låg bakom haveriet.

– Förklaringen vi fått är att det är den mänskliga faktorn bakom det här. En tekniker var inne och skulle återställa läskopior av journalerna efter haveriet i fredags och då skedde det här, säger Mikael Köhler.

Vad kommer ske nu?

– Vi går in i ett vilande stabsläge där vi har regelbundna möten och en beredskap för att hoppa in om det skulle behövas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.