Soo-Im Jansson, Shoji Kameda och Ralf Jansson Foto: SVT

Taiko – Rytmer som går igenom kroppen

Uppdaterad
Publicerad

Den världskända trumslagaren Shoji Kameda från Los Angeles är i Uppsala och tillsammans med Uppsalas lokala Taiko-förening förbereder de sig inför en konsert i helgen.

– Det är väldigt roligt att spela Taiko, och när man slår mot trumman känner man rytmen och ljudet gå igenom kroppen. Det allra roligaste med konstformen är att det för samman människor, säger Shoji Kameda.

Shoji Kameda började spela Taiko när han var åtta år och har fortsatt efter det. Nu åker han runt i världen för att uppträda och lära ut sina kunskaper. Den här veckan är han i Uppsala för att spela med föreningen Taiko Shin Kai.

– Jag var inbjuden förra året och kom tillbaka i år igen för att lära ut mer och hjälpa deras förening att växa, säger Shoji Kameda.

Repetition inför föreställningen

För tre år sedan grundade Soo-Im Jansson föreningen som hon nu driver tillsammans med tre andra. Deras mål är att uppmuntra fler att spela och för tillfället pågår förberedelser inför morgondagens konsert.

– Kan man låtarna som vi spelar, så kan vem som helst spela med oss och nu repeterar vi inför föreställningen, säger hon.

Intresset väcktes i tonåren

Taiko är en konstform med ursprung från Japan och man slår träpinnar mot trummor som är gjorda av koskinn. Intresset för att börja spela berättar Soo-Im Jansson väcktes i tonåren efter att hon varit på en konsert.

– Jag blev helt begeistrad och tänkte att gud, det där vill jag hålla på med!

Se klippet och hör hur grunden till ett mönster av en festivalrytm kan låta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.