Deltagarna hedrade de transpersoner som dödats under året. Foto: SVT

Tal och sång mot transfobi

Uppdaterad
Publicerad

För att uppmärksamma det hot och våld som transpersoner uppsätts för hölls i dag en manifestation på Celsiustorget i Uppsala.

Var femte transperson har blivit utsatt för våld på grund av sin transidentitet och en tredjedel har blivit utsatt för psykiskt våld, det visar en omfattande undersökning som Folkhälsomyndigheten gjort. För att uppmärksamma detta samhällsproblem hölls idag, söndag, en manifestation på Celsiustorget i Uppsala med bland annat tyst minut och körsång.

– Vi vill synliggöra att det finns en stark transfobi och genom att göra det hoppas vi på lång sikt få bort det, säger Christopher Enblom, ordförande för RFSL Uppsala.

Minnesdag världen över

Manifestationen anordnades under söndagseftermiddagen av RFSL, RFSU och Sensus i Uppsala. Och idag sker liknande manifestationer på andra platser i världen eftersom 20:e november utsetts till en årlig minnesdag som kallas Transgender Day of Remembrance.

– Dagen är till för att skapa en medvetenhet om våldet och hotet mot transpersoner världen över, och för att hedra och komma ihåg de personer där våldet de utsatts för blivit dödligt våld, säger Christopher Enblom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.