Anders Ahlström är brandchef för Uppsala brandförsvar. Foto: TT / SVT

Tal om totalt eldningsförbud i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen beslutades det om ett totalt eldningsförbud i Gävleborgs län. På Uppsala brandförsvar följer man situationen och frågan om ett liknande införande i Uppsala kommer lyftas i veckan.

Skogsbränderna i Hälsingland ligger bakom det totala eldningsförbudet i Gävleborgs län. Det är länsstyrelsen som beslutar om eldningsförbud, på inrådan av brandförsvar och kommunerna.

Just nu är det bara tillåtet att grilla på egen tomt i Uppsala, men Anders Ahlström, brandchef på Uppsala brandförsvar, kommer lyfta frågan om ett eventuellt totalförbud även i Uppsala län.

Totalförbud upp till diskussion

– Med det brandriskläge vi har nu så är det naturligtvis något vi jobbar på. Det står på min att-göra-lista att diskutera det här. Det är en fråga om inskränkning av vad folk får göra i förhållande till risk. Nu är risken så högt upp så att det finns anledning att inskränka även på rätten till egen mark, säger Anders Ahlström.

Ett totalt eldningsförbud innebär att det inte heller är tillåtet att grilla i sin egen trädgård. Kort sagt är öppen eld i vilken form som helst förbjudet utomhus. Endast elektriska grillar får användas på egen tomt.

Ett sätt att arbeta förebyggande

Tanken med ett eventuellt totalförbud är en ytterligare förebyggande insats, för att undvika att bränder av liknande magnitud som dem i Jämtland och Gävleborg ska blossa upp här.

– Det är ovanligt med totalförbud, men varken jag eller mina mer erfarna kollegor här har någonsin varit med om en sån brandrisk som vi har just nu. Det är inte rimligt att någon tänder en låga i öppen mark nu, säger Anders Ahlström.

Det innebär ett totalt eldningsförbud

All eldning med öppen låga utomhus är förbjuden vilket inkluderar eldning vid särskilt iordningsställda grillplatser, eldning och grillning på egen tomt samt nyttjande av alla former av friluftskök med öppen låga.

  • Den som bryter mot förbudet gör sig skyldig till ett brott och kan stå till svars i enlighet med Lag om skydd mot olyckor.
  • Eldningsförbudet kommer att hävas så snart brandrisken har sjunkit och befinner sig på en låg stabil nivå

Det som är tillåtet, till exempel i den egna trädgården är:

       • våffeljärn

       • smörgåsjärn

       • elektriska grillar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.