Kustbevakningen upptäckte på tisdagen strimmor i vattet utanför Skutskär Foto: Kustbevakningen

Oljan i Skutskär spårlöst försvunnen – har sökt med båt och flyg

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen hittade Kustbevakningen en del av den tallbeckolja som läckt ut från Stora Ensos fabrik i Skutskär. Men mörkret föll på innan man kunde inleda saneringsarbetet, så man beslutade att försöka igen nästa dag.

– Troligen har det kommit ut i havet. Det är antagandet vi gör, Henrik Holm, platschef på Stora Enso Skutskärs bruk.

Den strimma med tallbeckolja som upptäcktes av Kustbevakningen på tisdagen var runt 50 meter lång, enligt Henrik Holm. På grund av mörkret avbröts arbetet och saneringen sköts upp till onsdagen.

Men trots flera timmars sökande med både flyg och båt utanför Skutskär, kunde man inte hitta den klibbiga massan som synts på havsytan.

”Har vi tur dyker det upp”

– Så det finns inget att sanera. Vi kommer att göra en extra kontroll på öarna i närheten där man såg de här stråken de närmaste dagarna.

För tre år sedan läckte mellan 7 000 och 10 000 liter tallbeckolja från Stora Enso. Då krävdes ett omfattande saneringsarbete längs kusten.

– En lärdom från förra utsläppet är att det flyter på ytan men om det kommer i kontakt med grus sjunker det till botten. Men om det stormar kan det komma upp till ytan igen så har vi tur dyker det upp på stränder och då går det ganska fort att sanera.

Mer om oljeutsläppet

Inledningsvis befarade Stora Enso att det kunde handla om uppåt 7 000 liter olja som läckt på grund av ett läckage i en koppling mellan rör som upptäcktes under natten till tisdag.

På onsdagseftermiddagen konstaterade man att det handlade om 500 liter som troligen läckt ut i havet.

Tallbeckolja är en restprodukt från pappersindustri som kan orsaka irritation i både hud och ögon.

När oljan kommer ut i naturen kan den påverka fågellivet på grund av sin kladdiga konsistens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.