Två personer skadades i explosionen i Enköping. Foto: SVT Design

Två skadade i arbetsplatsolycka på gasfabrik i Enköping

Publicerad

En tank skulle repareras på en gasfabrik i Enköping men under reparationens gång sköts två personer av ett övertryck som skapats och fick föras till sjukhus.

Larmet kom till polisen 15.36 under fredagseftermiddagen. Enligt uppgifter från polisen ska en koldioxidtank exploderat, det finns i nuläget inga misstankar om att något brott ska ligga bakom explosionen.

– Vi har rubricerat det som en arbetsplatsolycka. Vi har en patrull på plats som undersöker vidare hur olyckan kan ha gått till, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson vid polisen region mitt.

Men personalen på fabriken dementerar uppgifter om någon explosion. Det handlar om en reparation som gick fel.

– Vi skulle reparera en trasig tank och då hade det bildats en ispropp i ventilen där man fyller på med gas. Då försökte man värma upp ventilen för att få bort isen och då sköts personalen av ett övertryck som skapats i rören, säger Tobias Vikberg, som är chef för produktion och distribution på fabriken.

Vad kommer ni att vidta för åtgärder?

– Vi kommer att utreda det här internt.

Har man arbetat på ett korrekt sätt anser du?

– Det får utredningen visa, men att värma upp för att få bort en ispropp är inte ovanligt, säger Tobias Vikberg.

Två personer fördes till sjukhus

Två personer skadades i samband med olyckan. En person ska ha fått koldioxid i ansiktet och en annan fått en ispropp på armen. Båda fick föras till sjukhus.

– Jag har nyss pratat med en av våra anställda som har lämnat sjukhuset, så det handlar om lindriga skador, säger Tobias Vikberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer