Försvarsadvokat Kjell Nordenås Foto: SVT

Taxichaufför inför rätta – överlevare vittnar om kaoset vid dödskraschen

Uppdaterad
Publicerad

I oktober 2019 krockade en taxi med en personbil på E4 i närheten av Kumlarondellen i Uppsala. Tre personer, en kvinna och två män, avled till följd av olyckan. Under onsdagen inleddes rättegången mot den taxichaufför som misstänks ha orsakat dödskraschen.

Flera anhöriga till de avlidna var på plats i rätten, samt en man som överlevde olyckan. Det blev stundtals känslosamt bland åhörarna.

– De hoppas att de ska kunna påbörja sorgearbetet och lägga rättsprocessen bakom sig efter idag, men det är såklart oerhört jobbigt för dem att veta att den tilltalade förnekar det som påstås, säger målsägandebiträdet Angelica Dipeders.

Taxichauffören misstänks ha gjort en olovlig vänstersväng vid påfarten till motorvägen och kört i motsatt färdriktning. Efter några hundra meter ska han ha frontalkrockat med den andra bilen. Det främsta beviset på detta anses vara en GPS i taxibilen som visar färdvägen.

Såhär ska taxibilen ha färdats, enligt den GPS som åtalet använder som bevis.

Nekar brott – ifrågasätter GPS-spåren

Försvaret anser å andra sidan att riktningarna som bilarna stod i på olycksplatsen tyder på att taxichauffören inte gjort den olovliga sväng som åklagaren hävdar.

– Min klient tappade medvetandet och har minnesförlust så han kommer inte ihåg exakt hur han körde. Men om man tittar på bilderna så ser man att hans bil kör i riktning mot Stockholm, han har inte kört i fel riktning. Vi vet ingenting om GPS-spåret eller hur tillförlitligt det är, säger försvarsadvokat Kjell Nordenås.

Hur mår din klient?

– Inte så bra. Han har fått en allvarlig fysisk skada för resten av livet. Det är ett psykiskt trauma också, en väldigt hemsk upplevelse och även om han anser att han inte är orsaken till olyckan så är det ju jobbigt naturligtvis.

Mannen överlevde: ”Tappade allt fotfäste”

I huvudförhandlingarna hördes även ett par vittnen – bland annat en man som åkt med taxin strax innan olyckan och uppger att chauffören uppvisade tydliga tecken på trötthet. En av passagerarna i bilen ska till och med ha börjat gråta av rädsla, och mannen försökte prata med taxichauffören hela vägen för att han inte skulle somna.

Även den överlevande målsäganden gav sin version av händelsen, och berättade att han såg ett starkt ljus och sedan en smäll. Han kände hur han slungades upp och ner i sätet, och beskriver det som en berg- och dalbana. Efteråt förstod han direkt när han såg sin vän i framsätet att det var ”kört”. Den överlevande mannen berättade också att han mått mycket dåligt tiden efter olyckan.

– Jag mådde skit rent ut sagt och tappade allt vad fotfäste heter. Man insåg hur ensam och svag man är. Hur skört livet var. Alla tankar, bilder... kommer tillbaka hela tiden, berättar mannen inför rätten.

Hör mer från både målsägandebiträdet och försvaret i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.