Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan berättar Johan Hedlund, enhetschef på smittskyddsenheten, om TBE-vaccineringen i länet. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

TBE-vaccin har ökat tiofalt – nu börjar fästingsäsongen

Uppdaterad
Publicerad

TBE kan i värsta fall leda till döden. Därför beslutade Region Uppsala förra året att vaccinering av barn mellan 3 och 18 år skulle bli gratis – vilket gett resultat.

År 2021 TBE-vaccinerade sig cirka 1 400 personer mellan tre och 18 år. Förra året – efter att vaccinet blivit kostnadsfritt – hade det ökat till 15 400 personer i samma åldersspann.

– Det har verkligen visat sig vara en bra satsning, säger Johan Hedlund, enhetschef på smittskyddsenheten.

Svårt att sia

Det är nu fästingarna börjar vakna, men enligt Giulio Grandi, forskare vid SVA och SLU, är det omöjligt att säga hur fästingsommaren kommer att bli. Parasiterna påverkas inte huvudsakligen av hur vintern har varit – mest av aktuell väderlek.

– Det vi kan säga är att fästingar tycker om när det är fuktigt, och brukar vakna när det är minst tre plusgrader – även om man inte kan utesluta lite aktivitet i kallare temperatur. Vi får vänta och se hur sommaren blir, säger han.

I klippet ovan berättar Johan Hedlund om TBE och vikten av vaccin.

Detta är TBE

TBE är en engelsk förkortning för tick borne encephalitis, fästingburen hjärninflammation. TBE orsakas av ett virus och är en zoonos, det vill säga en sjukdom som kan spridas mellan djur och människor. Smittan överförs till människor huvudsakligen via fästingbett.

De flesta som smittas av TBE blir inte alls sjuka. Symtom på TBE utvecklas hos 10─30 procent som får en influensaliknande sjukdomsbild med feber och muskelvärk. Dessa symtom går vanligen över efter 4–7 dagar, men 20–30 procent drabbas därefter av en andra TBE-fas. De insjuknar då med symtom på hjärn- och/eller hjärnhinneinflammation med hög feber, svår huvudvärk, illamående, förvirring och andra neurologiska problem.

De flesta som insjuknar blir helt återställda, men ungefär en tredjedel får långdragna eller bestående besvär med bland annat uttalad trötthet och minnesstörningar. Vissa personer får bestående förlamningar även om det är ovanligt (0,5-2 procent bland dem med svår TBE). Dödsfall kan också förekomma men är mycket sällsynta.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.