Smittskyddsläkarna vill se gratis TBE-vaccinering för Uppsalas unga. Foto: TT

TBE-vaccin kan bli gratis för unga

Uppdaterad
Publicerad

Just nu utreder Region Uppsala om TBE-vaccin bör bli gratis för barn och unga upp till 19 år. Anledningen är att länet är hårt drabbat av sjukdomen.

Sett till populationen har Uppsala län flest antal TBE-fall i hela landet. Under förra året inrapporterades här rekordmånga fall, 391 stycken. Nu vill vården ta krafttag mot fästingsmittan och ge unga gratis vaccin.

– Det är en dyr sjukdom, så det är lätt att räkna hem om man får uttrycka sig så. Varje fall kostar mycket pengar, förutom lidandet det innebär, säger biträdande smittskyddsläkare Helena Palmgren.

Inte sällan krävs en lång rehabilitering för den som drabbas av TBE.

– Det är inte säkert att man blir fullt arbetsför, så det är också en kostnad för samhället, säger Helena Palmgren.

Förslag i höst

Därför utreder Region Uppsala just nu om vaccinet bör bli kostnadsfritt. Planen är att lägga fram ett förslag för politikerna i höst.

– Det är inte bara vi inom smittskyddet som vill ha det här, utan det kommer från flera håll inom Region Uppsala, säger Helena Palmgren.

Sörmland är det enda landstinget som hittills har gratis vaccin. Kostnaderna för TBE-sprutorna varierar kraftigt över landet, från runt 150 kronor till över 400.

För barn och unga krävs tre sprutor för ett fullgott skydd, och efter tre år behöver man fylla på vaccinet. Därefter räcker det med påfyllning vart femte år.

– Det är smartast att ge barn gratis vaccin, då har de grundskyddet, säger Helena Palmgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.