Foto: TT

Te kan påverka ditt DNA – om du är kvinna

Uppdaterad
Publicerad

Forskare från Uppsala universitet har undersökt om kaffe- och tedrickande kan leda till förändringar av hur ditt DNA utvecklas. Resultaten visade att förändringar uppstår främst hos kvinnor som dricker te och inte hos män.

Ditt tedrickande kan påverka ditt DNA – om du är kvinna. Det har forskare vid Uppsala universitet kommit fram till i en ny studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Human Molecular Genetics.

– Tidigare studier har visat att tekonsumtion minskar östrogennivåer vilket antyder att det kan finnas en biologisk skillnad i hur kvinnor och män påverkas av ämnen i te, kommenterar Weronica Ek, forskare vid institutionen för immunologi, genetik och patologi, som har lett studien.

LÄS MER: Kaffe skyddar mot cancer

Tidigare studier har visat att både kaffe och te påverkar sjukdomsrisken hos individer genom att påverka tumörers tillväxt. Nu har forskare studerat hur te- och kaffedrickande påverkar vårt DNA. I detajl de epigenetiska förändringarna.

Hur DNA läses av

Epigenetiska förändringar är kemiska modifieringar av DNA:t som slår av eller på våra gener. Alltså hur ditt DNA läses av och uttrycks.

Resultatet visar att te-, men inte kaffedrickande, påverkar hur kvinnors DNA läses av och modifieras. Studien har än så länge inte kommit fram till huruvida förändringarna är positiva eller negativa, bara att förändringar sker. Enligt forskarna behövs det mer forskning på det området för att klarlägga det.

Kvinnor dricker mer

Men det kan också finnas en mer naturlig förklaring enligt forskarna.

– Kvinnor dricker också större mänger te jämfört med män vilket ökar våra möjligheter att hitta dessa förändringar hos kvinnor jämför med män, kommenterar Weronica Ek.

Teorierna är dock att te kan påverka regleringen av cancergener mer hos kvinnor än hos män. Samt hur omsättningen av östrogen ser ut.

Studien ligger i linje med tidigare forskning som har kommit fram till att vissa komponenter i te hämmar utvecklingen av cancer. Förhoppningen från forskarnas sida är nu att den nya studien ytterligare ska kunna addera kunskap i ämnet – som eventuellt i slutändan ska kunna leda till slutsatsen att te helt enkelt är hälsosamt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.