Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Enligt Anders Tegnell finns det ”6-7 ytterligare åtgärder” som man kan vidta om inte smittspridningen minskar. Foto: SVT

Tegnell om Uppsalaråden: ”Kan behövas fler åtgärder”

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli aktuellt med ytterligare åtgärder i Uppsala om smittspridningen inte stabiliseras. Det konstaterar statsepidemiolog Anders Tegnell i SVT:s Aktuellt.

– Vi har sex-sju olika typer av åtgärder som man kan gå vidare med, säger han.

Beslutet att införa lokala striktare riktlinjer i Uppsala är framför allt en följd av att sjukvården i länet noterat ett högre antal coronasmittade på sina intensivvårdsavdelningar.

– Vi bedömer att det här är rätt period att sätta in åtgärderna. När det börjar röra på sig lite, och att man då kan bromsa det, säger Anders Tegnell.

Uppsalaborna uppmanas nu att undvika fysisk kontakt med personer utanför familjen, men exakt vad det innebär är inte helt lätt att förstå.

Går bra att besöka butiker

Enligt Anders Tegnell handlar det framför allt om att avstå från fester och andra större sammankomster och privata tillställningar. Däremot är det fortsatt okej att gå i butiker och besöka frisören.

– Det beror på hur de (verksamheterna) är organiserade. Det är säkert många där som har ett bra och säkert sätt att jobba och då kan man säkert fortsätta. Det är inte vid de tillfällena vi ser en stor smittspridning, säger han.

Aktuellt: Finns det inte en risk att det här blir diffust?

– Nej under våren hade vi definitivt inte den känslan. Då hade vi ännu vagare råd än nu och fick en väldigt god effekt på det. Samtidigt ser vi att i många av de länderna där man försökt vara fyrkantig så har det slagit väldigt fel.

Kan bli aktuellt med fler åtgärder

De skärpta riktlinjerna i Uppsala gäller i två veckor framåt. Om region Uppsala och Folkhälsomyndigheten bedömer att läget har stabiliserats till dess så kommer de nya råden att hävas – men om utvecklingen fortsätter att gå i fel riktning är istället fler råd att vänta.

– Om vi börjar se spridning inom andra områden får man kanske utöka det här. Vi har sex-sju olika typer av åtgärder som man kan gå vidare med, säger Anders Tegnell.

Samtidigt som de första lokala råden införs är det många äldre som hoppas på lättnader i rekommendationerna för personer över 70 år. Enligt Anders Tegnell är det sannolikt att ett besked om det kommer innan årsskiftet. 

– Det tror jag verkligen att vi kan vara inställda på, säger han i Aktuellt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet