Anders Tegnell är inte imponerad av slutsatserna i den nya studien av Uppsalaläkarna. Foto: Janerik Henriksson/TT

Tegnell om Uppsalastudien: ”Ändrar ingenting”

Uppdaterad
Publicerad

I en ny studie gjord av två Uppsalaläkare öppnas det för att det nya coronaviruset kan vara luftburet. Den teorin ger dock inte statsepidemiolog Anders Tegnell mycket för.

– Skulle det bara vara en ren droppsmitta, med droppar som ramlar ned till marken, så skulle vi inte hitta det på vinden, säger Erik Salaneck, som är en av forskarna bakom studien, bland annat.

Anders Tegnell säger inte emot att viruset kan färdas längre bort än de skulle kunna göra genom ren droppsmitta, men han drar inte slutsatsen att det sprids via luften.

”Detta [är] på inget sätt nya fynd, utan att man hittat virus på olika ytor i miljön m.m. har gjorts flera ggr tidigare”, skriver Anders Tegnell i ett mejl till SVT Nyheter.

I första hand kontaktsmitta

Han fortsätter: ”Detta har inte gjort att varken Folkhälsomyndigheten eller CDC, WHO och andra stora aktörer ändrat sin grundläggande bedömning att detta är en i första hand kontaktsmitta som smittar i nära kontakter. All epidemiologi pekar åt det hållet.”

Tegnell menar att det kan finnas undantag ”i speciella situationer”.

”Man kan säkert i speciella situationer orsaka en aerosol som kan spridas något längre, men det finns inga fall beskrivna då man har smittspridning via ventilationsanläggningar m.m. som vid de reellt luftburna infektionerna”, skriver han.

FHM ändrar sig inte

Han menar därför att den nya studien inte gör att Folkhälsomyndigheten ändrar sina ställningstaganden. Bland annat eftersom viruset som hittades i den inte var smittsamt.

”Sammantaget tillför studien inget som inte är tidigare känt. Noterbart är också att viruset man hittade inte var viabelt, alltså inte infektiöst. Ändrar därmed inga ställningstaganden som myndigheten gjort”, skriver Anders Tegnell.

Här hittar foskarna viruset i sjukhusets ventilation:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.