Medaljörerna i huvudklassen i Hälsingehambon. Johannes och Ellen Engblom Leffler är det fjärde dansparet som dansar in i bild i klippet ovan. Foto: Caroline Uppling, Tensta

Tensta folkdanslag vann Hälsingehambon

Publicerad

I helgen anordnades det årliga världsmästerskapet i hambo, Hälsingehambon. Upplandslaget Tensta folkdanslag fick flest poäng i pardanserna och vann därför lagtävlingen.
– Det var jättekul, det är ett mål man har haft i många år, säger Ellen Engblom Leffler som vann pardansen med sin danspartner.

Under lördagen dansades det hambo i Hårga, Arbrå och Järvsö. Tensta folkdanslag från Uppland var med och tävlade i gammeldansen, och i pardanserna kom de på första, andra, tredje och fjärde plats i huvudklassen. Tack vare poängen vann de lagtävlingen.

– Det är en jätterolig och fantastiskt tävling. Det är fin stämning, en anrik dansmark och bra dansare, säger Jonas Carlsson, pressansvarig vid Tensta folkdanslag.

Han har dansat hambo i drygt tjugo år och deltagit varje år som tävlingen har gått av stapeln. Denna gång kom han på tredje plats i pardansen.

Ett mål de har haft i många år

Högst upp på prispallen kom Johannes och Ellen Engblom Leffler. 27-åriga Ellen Engblom Leffler började dansa när hon var i sexårs-åldern och hon är glad över helgens finalistplats.

– Det var jättekul och det är ett mål man haft i många många år. Vi har varit väldigt nära att komma etta tidigare. Det här är en jättestor tävling för folkdansare, säger hon.

Inför tävlingen ska de ha tränat i ungefär två timmar. 

– Vi dansar mycket tillsammans men inte just hambo. Men har man en teknik som sitter, så sitter det oavsett hur man gör. Vi har dansat tillsammans sedan 2010 och vi har hittat rätt teknik som nu sitter i ryggmärgen.

”Vi utstrålar mycket glädje”

– Det här är den största gammeldanstävlingen. Det har gått bra och vi hade äran att stå högt upp på prispallen, säger Johannes Engblom Leffler.

Vad bidrog till att ni vann?

– Vi utstrålar mycket glädje och vi är väldigt samdansade, säger Ellen Engblom Leffler.

Jonas Carlsson berättar att totalt deltog över 200 dansare i Hälsingehambon.

I klippet ovan kan du ta del av finaldansen i huvudklassen.

HAMBO

Visa

Dansen tillhör de svenska gammeldansarna och dansas till musik i 3/4 takt.

Hambons ursprung är inte fastställt, men den ska troligtvis ha utvecklats kring förra sekelskiftet och kommit från polskan.

Källa: Hälsingehambon

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer