Hyresförhandlingarna är avklarade. Foto: SVT

Terminsstarten spelar in när bostadspriserna ökar i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsprisutvecklingen i Uppsala län pekar svagt uppåt de senaste tre månaderna, men det är en skillnad på dag och natt bland länets kommuner. Det visar nya siffror från sommaren.

Hela Uppsala län har en positiv prisutveckling på 1,6 procent när det kommer till bostadsrätter. Enligt Per-Arne Sandegren på Svensk mäklarstatistik är sommaren en faktor när det kommer till bostadsmarknaden.

– Normalt sett är volymerna mycket större på våren. Vi har en liten uppgång men det är ingen massiv förändring, utan snarare visar det att marknaden inte rör sig så mycket. Men i samband med terminsstart så ser vi en högre försäljning av små lägenheter i Uppsala, säger han.

Stora skillnader bland kommunerna

Bland kommunerna har Uppsala och Enköping en positiv utvecklingen på bostadsrätter, medan Östhammar tappat rejält. Där har prisutvecklingen förändrats med -18,1 procent under perioden maj-juli. Även i Knivsta och Håbo är utvecklingen negativ.

Men Per-Arne Sandegren säger att det inte är konstigt, då det helt enkelt handlar om få sålda bostadsrätter i dem kommunerna, i jämförelse med storstäderna som dominerar på marknaden. I Uppsala såldes 838 lägenheter och i Enköping 103.

– Vi har en gräns på minst 25 försäljningar per tre månader för att få vara med i statistiken. I Östhammar har det sålts 33 lägenheter och det är lågt. Det är ett lite skakigt underlag, men det är inget omvälvande som sker ute i kommunerna, säger han.

Hur ser utvecklingen ut framöver?

– Det finns ingen som har en spåkula, men volymerna börjar öka i slutet av augusti och september. Då får vi en värdemätare för hur utvecklingen blir. Förra hösten började nedgångarna under perioden, så vi får se om det blir en fortsatt avvaktande marknad eller en uppgående, säger Per-Arne Sandegren.

Så har bostadspriserna förändrats under sommaren

Enköping

Bostadsrätter: 3%

Villor: 3%

Heby

Bostadsrätter: För få sålda.

Villor: 14%

Håbo

Bostadsrätter: -7%

Villor: 3%

Knivsta

Bostadsrätter: -4%

Villor: 1%

Tierp

Bostadsrätter: För få sålda.

Villor: -2%

Uppsala

Bostadsrätter: 3%

Villor: 1%

Älvkarleby

Bostadsrätter: För få sålda.

Villor: För få sålda.

Östhammar

Bostadsrätter: -18%

Villor: 3%

Källa: Svensk mäklarstatistik, perioden maj-juli 2018 i jämförelse med föregående tre månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.