Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT har träffat både Alvin och Theo. I klippet berättar de om händelsen och hur det påverkat deras liv. Foto: Hedda Boger/SVT

Bästa vännen låg på botten i 25 minuter: ”Fokus låg på att få upp honom”

Uppdaterad
Publicerad

I somras svimmade femtonåriga Alvin Andersson av och ramlade ner i en vattenfylld bergtäkt i Skyttorp norr om Uppsala. Kompisen Theo Larsson hoppade genast ner i vattnet och började leta. Alvin blev liggandes på botten i 25 minuter men tack vare Theo och räddningspersonalen överlevde han.

– Jag fick panik och undrade om han levde, men mitt fokus låg på att få upp honom, säger Theo Larsson som nyligen prisades som årets livräddare på Svenska hjältar-galan.

Theo Larsson, Alvin Andersson och några kompisar var ute och åkte A-traktor när de stannade till vid en bergtäkt norr om Uppsala, ett område där man kan utvinna grus. Väl på plats gick de fram till en klippa och när Alvin kom fram till kanten förlorade han medvetandet och föll 30 meter ner från klippan, ner i vattnet.

– Jag skrek till kompisarna att ringa 112 och sen sprang jag ner och hoppade i vattnet, säger Theo.

Prisad som livräddare

Nu har Theo prisats till årets livräddare på Svenska hjältar-galan och Alvin, som inte minns något från händelsen, beskriver sina känslor kring händelsen.

– Det känns helt overkligt att jag lever, väldigt coolt att Theo faktiskt räddade mitt liv, säger Alvin.

SVT har träffat båda killarna. I klippet berättar de om händelsen och hur det påverkat deras liv – och vänskapsrelation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.