Therese Rhann lämnar Vänsterpartiet i Uppsala och blir politisk vilde. Foto: Uppsala kommun/SVT

Therese Rhann lämnar Vänsterpartiet i Uppsala – blir politisk vilde

Uppdaterad
Publicerad

Therese Rhann lämnar Vänsterpartiet i Uppsala men behåller sin plats i kommunfullmäktige. Anledningen är trakasserier och mobbning som hon menar pågått inom partiet under flera år.

Att Therese Rhann väljer att lämna Vänsterpartiet i Uppsala var UNT först med att berätta om. Rhann har tidigare suttit i partiets distriktstyrelse och senast som ledamot i kommunfullmäktige i Uppsala. Enligt henne har de senaste åren präglats av flera interna konflikter, vilket fått henne att lämna.

– Personkonflikterna har förlamat det politiska arbetet. Det här är ett beslut som vuxit fram eftersom att jag känner att jag inte orkar längre. Jag vill också påpeka att jag inte är den som har haft det värst. Det finns andra som har råkat värre ut än mig när det gäller skvaller och mobbning.

Sitter kvar i fullmäktige

Du väljer att behålla din plats i kommunfullmäktige – vilket du har fått kritik för?

– Jag förstår kritik mot politiska vildar, men jag känner att jag inte har haft något val. Jag har blivit så utsatt att jag tvingas bort. Samtidigt vill jag göra något av mitt mandat och därför sitter jag kvar, säger Therese Rhann. 

Internutredning pågår

Torbjörn Björlund (V), ordförande i Vänsterpartiet i Uppsala, säger att han har tagit på sig att göra en intern utredning.

– Jag har vetat om situationen och försökt hitta lösningar tidigare. Som det ser ut nu är målet att samla in fakta och kunna lösa konflikterna utifrån det. Det rör sig om organisatoriska problem och personkonflikter, snarare än om politiken i sig.

Hur ser du på att Rhann sitter kvar i fullmäktige?

– Som det ser ut nu ser jag inte att det skulle påverka oss som parti eftersom att hennes åsikter fortfarande står till vänster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.