Den tidigare brandmannen Patrik Jarl har varit med om många insatser där en person klivit framför ett tåg. – Hur det påverkade mig psykiskt har jag förstått först efteråt, säger han. Foto: Julia Forslund/SVT

Brandmannen Patrik fick PTSD: ”Psykisk ohälsa bör uppmärksammas mer”

Uppdaterad
Publicerad

Under de åtta år som Patrik Jarl arbetade som brandman åkte han på sju larm där en person klivit framför ett tåg. I dag har Patrik Jarl konstaterat posttraumatiskt stressyndrom som kan kopplas till händelserna.

– Jag önskar att psykisk ohälsa hos medarbetare uppmärksammades mer inom brandförsvaren, säger han.

SVT Nyheter har tidigare rapporterat om Trafikverkets arbete för att minska antalet dödsolyckor kopplat till tågtrafik och hur självmorden i anslutning till järnvägarna i Uppsala ökade förra året.

I samband med det berättade lokföraren Andreas Gustafsson om att han kört på en person som hoppade framför tåget. Efter det kontaktade den före detta brandmannen Patrik Jarl SVT Nyheter Uppsala för att uppmärksamma en annan yrkeskategori som kommer nära en sådan händelse – räddningstjänsten.

– Som brandman är man förutom den som vanligtvis är först på platsen, ofta den som tar hand om olyckan, säger Patrik Jarl.

Har posttraumatiskt stressyndrom

Att vara med om insatserna vid järnvägarna påverkade Patrik Jarls psykiska hälsa så pass mycket att han tillslut bestämde sig för att sluta arbeta som brandman för fem år sedan.

– Det var i kombination med att det hände andra saker i mitt liv, men främst handlade det om att jag mådde för dåligt för att fortsätta jobba.

Efter att Patrik Jarl slutat fick han diagnosen posttraumatiskt stressyndrom. Minnen från de sju insatserna som han var med om kan i dag utlösas när han är med om situationer som påminner om dessa.

– Jag har olika så kallade 'triggers'. En är fyrverkerier, eftersom att ett av larmen jag åkte på inträffade på en nyårsafton.

”Pratas inte tillräckligt”

Under den tid som Patrik Jarl arbetade inom brandförsvaret upplevde han att psykisk ohälsa hos personalen inte uppmärksammades på det sätt som han tycker att det borde ha gjorts.

– Bland kollegorna pratades det en del om hur man mådde, men inte tillräckligt. Jag tycker att brandförsvaren där ute borde lyfta frågan ännu mer, säger Patrik Jarl.

I klippet ovan kan du höra Patrik Jarl berätta mer om sina upplevelser och hur han tycker att brandförsvaret kan arbeta för att fånga upp psykisk ohälsa hos medarbetare.

Om du mår dåligt kan du vända dig hit:

SOS Alarm 112

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Mind Självmordslinjen 90101

Stödlinje för personer med tankar på självmord. Öppen 06–24 varje dag. Tel: 90101

Chatt: chat.mind.se

Mejl: mejlsvar@mind.se

Vårdguiden 1177

Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. Tel: 1177

Webb: www.1177.se

Hjälplinjen

Tel: 0771-22 00 60, alla dagar 13–22.

Webb: www.1177.se/Om-1177/Om-Hjalplinjen/

Jourhavande präst

Tel: 112, alla dagar 21–06

Chatt: Svenskakyrkan.se/jourhavandeprast.

Jourhavande medmänniska

Tel: 08-702 16 80, alla dagar 21–06.

Bris – barnens rätt i samhället

Tel: 116 111, alla dagar 14–21.

Vuxentelefon: 0771-505050, vardagar 09–12

Chatt, alla dagar 14–21: http://www.bris.se/?pageID=189

Spes – Suicidprevention och efterlevandes stöd

Tel: 08-34 58 73, telefonjour varje dag 19–22.

Webb: http://spes.se/

Källa: mind.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.