Fadimes pappa får 24-årigt fängelsestraff

Uppdaterad
Publicerad

Pappan som dömdes för att ha skjutit ihjäl sin 26-åriga dotter, Fadime Sahindal, i Uppsala 2002 får nu sitt straff tidsbestämt.

Livstidsstraffet har av Örebro tingsrätt omvandlats till ett tidsbestämt straff på 24 års fängelse.

– Rent objektivt var det väntat, men personligt tycker jag det är fel, säger Fadime Sahindals tidigare advokat Leif Ericksson.

Fadime Sahindal hade offentligt tagit avstånd från hedersrelaterat våld och berättat om sin egna utsatta familjesituation i både tv och tidningar samt hållit tal i riksdagen. I januari 2002 sköts hon ihjäl av sin pappa. Två skott avlossades, båda i huvudet och ett efter att hon redan var död.

”Felaktigt beslut”

Under rättegången framkom att pappan skjutit dottern i huvudet eftersom hon ansågs ha vanhedrat familjen genom att ha en svensk pojkvän.

Fadern och Fadime Sahindals bror hade tidigare dömts för att ha misshandlat henne.

– Anledningen till att jag tycker att det är ett felaktigt beslut är på grund av att man borde ta i beakting i vilket sammanhang Fadime dödades – alltså hedersrelaterat. Jag tror att man i viss mån gjort det då straffet nu sattes till 24 istället för 18 eller 21 som var möjligt, men ändock så är min mening är det för kort. Symbolvärdet är viktigt, säger Leif Ericksson.

Sara Mohammad är ordförade i organisationen: Glöm aldrig Pela och Fadime, och enligt henne är längden på straffet inte det viktiga.

– Det spelar ingen roll hur länge han sitter om hans värderingar inte har ändrats. Det är det viktiga, säger hon.

Fått avslag tidigare

Rahmi Sahindal har vid tidigare tillfällen fått avslag på sin begäran om att få sitt straff tidsbestämt. Denna gång gör Örebro tingsrätt en annan bedömning, och menar att han har en låg återfallsrisk och att hans nuvarande värderingar inte skapar en framtida risk. Han har varit skötsam i fängelset, deltagit i sysselsättning, studier och psykologsamtal.

I samtal med Kriminalvården har han också uttryckt en ångern inför det han gjort, och sagt att det var en ”djävulskt handling” som han inte kommer upprepa.

– Jag kan bara hoppas att han menar det, säger Sara Mohammad.

Brodern dödades

I oktober 2014 dog den då 34-årige brodern sedan han med två höjda knivar rusat mot tre poliser och poliserna avlossat flera skott i nödvärn. Han dog av ett skott i huvudet.

I och med dagens besked kommer pappan sitta två år och fem månader till i fängelse. Beslutet kan dock överklagas till hovrätt.

– Det var ett väntat besked. Jag kommer inte överklaga, säger åklagaren Sarah Hajslund Hansen.

Rahmi Sahindals försvarsadvokat Björn Hurtig är också han nöjd med beslutet.

– Med tanke på omständigheterna så får vi vara nöjda med att det blev 24 år. Min klient är nöjd med att det blev tidsbestämt. Vi kommer inte att överklaga beslutet, säger Björn Hurtig till SVT Nyheter Uppsala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer