Tierp hamnar näst sist på listan när Lärarförbundet rankar landets skolkommuner. Foto: TT

Tierps skolor sämst i landet

Uppdaterad
Publicerad

Av landets 290 kommuner är Tierp den näst sämsta skolkommunen. Det visar Lärarförbundets nya ranking.

Den kommun i Uppsala län som placerar sig bäst på listan är Knivsta som rankas på plats 107.

Men tvåa från slutet, på plats 289, är alltså Tierp. Något som enligt Lärarförbundet inte bara behöver handla om att det inte satsas nog på skolorna.

– Det finns skiftande ambitionsnivåer men det är också många kommuner som underkompenseras av staten. Det finns inte ett fungerande system som kompenserar för de olika förutsättningar kommunerna har. Och det är staten har ansvaret för en säkerställa att skolan är likvärdig i Sverige, säger Lärarförbundets Johanna Jaara Åstrand till TT.

Sara Sjödal (C) som är nytillträtt kommunalråd i Tierp säger att den nya politiska ledningen med allianspartierna och miljöpartiet kommer att prioritera skolan.

– Vi har följt utvecklingen och den här placeringen på listan är ju ett tecken på att det inte är bra.

Varför har det blivit så här tror du?

– Det vet jag inte ännu, jag måste sätta mig in i materialet, säger Sara Sjödal.

Baseras på tretton kriterier

Lärarförbundets rankning baseras på tretton kriterier bland annat hur mycket som satsas på undervisningen, andel behöriga lärare och lärartäthet.

Rankningen omfattar förskola, fritidshem, grundskola och till vissa delar gymnasieskola. Både kommunala och fristående skolor ingår, men rankningen säger inget om en specifik skola. Underlaget till studien har samlats in från SCB, Skolverket, partsgemensam statistik och enkätsvar från Lärarförbundets lokalavdelningar.

Bästa skolkommunerna i landet är Velllinge, Orus och Vadstena. Placeringen för alla Uppsala läns kommuner hittar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.