Tillfällig lösning i två år – personal kritiska på bårhuset

Uppdaterad
Publicerad

Det var för två år sedan som en vattenskada drabbade bårhuset på Akademiska sjukhuset. Lokalerna fick evakueras och som en tillfällig lösning satte man upp en kylcontainer för att förvara kropparna i. Två år senare så använder man sig fortfarande av lösningen – något som personalen ställer sig kritiska till.

En läckande toalett skapade många problem under hösten 2016 på Rättsmedicinska avdelningen och bårhuset. Vattenskador hade spritt sig under golvet, och på bårhuset tvingades man att flytta från sina lokaler.

– Man upprättade en tillfällig lösning i form av en kylcontainer som står i anknytning till huset, säger Eva Westerlund, som är avdelningschef vid klinisk patologi.

Den tillfälliga lösningen står kvar än i dag. Två år efter att vattenskadan upptäcktes, något som personalen ställer sig kritiska till.

– Två år är för lång tid att vänta. Så är det. Men samtidigt så kommer vi få väldigt nya, fräscha och moderna lokaler så det ser vi fram emot, säger Eva Westerlund.

”Avancerat projekt”

Orsaken bakom den långa handläggningstiden är inte helt klar. En av anledningarna kan vara att man ska installera kylceller istället för att ha ett kylrum, något som personalen efterfrågat – vilket enligt Eva Westerlund kan ha fått ärendet ha dra ut på tiden då det då blivit en kostnadsfråga.

– Man har behövt äska pengar.

Kostnaden för de nya lokalerna uppges ligga på omkring 15 miljoner kronor.

– Det är klart jag hade velat att det gått snabbare det här, men det vi pratar om är mycket avancerade lokaler vilket innebär att det tar tid för att få det underlaget som krävs för beslut. Nu är beslut taget och arbetet är igång, vilket jag är mycket glad för, säger ordföranden för sjukhusstyrelsen Vivanne Macdisi (S).

Transporterar inte lik under bar himmel

I media har det rapporterats om hur man ska ha transporterat avlidna personer under bar himmel, något som både Eva Westerlund och Nettan Lauritzen, som är obduktionstekniker, chockades av att få höra.

– Nej. Det där stämmer inte alls. Jag har jobbat här länge och jag har aldrig sett något sånt, säger Nettan Lauritzen.

– Den tillfälliga lösningen fyller alla säkerhetskrav, men även de etiska kraven vi har på oss. Att det går till på ett bra och värdigt sätt är grunden för vår verksamhet, säger Eva Westerlund.

Nya lokaler i höst

De nya lokalerna beräknas stå klara till oktober i höst. Vilket togs beslut om tidigare i våras. Bygget väntas också dra igång under nästa vecka.

– Det ska bli väldigt kul och skönt att kunna återgå till våra lokaler här, säger Nettan Lauritzen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer