Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Totalt åtta valpar fångades på film. Foto: Länsstyrelsen

Tillökning i Siggeforareviret – åtta nya valpar födda

Publicerad

Vargparet i Siggeforareviret har fått tillökning igen. Åtta vargvalpar fångades i en och samma bild i länsstyrelsens åtelkamera under slutet av juli.

Mycket tyder på att det finns gott om mat i området eftersom så många valpar har överlevt.

Att varghonan föder åtta valpar är fullt normalt även om det ligger i det övre spannet. Vargarna på bilderna är runt två månader gamla och att så många överlevt sin första tid tyder på att det finns gott om föda i Siggeforareviret utanför Uppsala. Pappan anses vara genetisk viktig och att det fötts så många valpar kan vara positivt för de svenska vargarna.

– Att så många valpar kommer ut ur reviret på sikt kan vara positivt för inaveln för hela den svenska vargstammen, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare på länsstyrelsen i Uppsala.

Hur många vargar som nu finns i reviret vet man inte i dagsläget, eftersom flera fjolårsvalpar kan ha lämnat reviret. Den 1 oktober inleds en ny viltinventering.

Varg skapar oro

Men fler vargar kan också leda till en ökad oro framför allt bland djurägare. Vargattackerna mot tamboskap har dock minskat i år, enligt länsstyrelsen.

– Vargangrepp på till exempel får förefaller vara väldigt slumpartat. Förra året var det många angrepp på kort tid, men då föddes det färre valpar. Hittills i år känner vi inte till några angrepp på tamdjur, säger Sebastian Olofsson.

Vad kan man göra för att skydda sina djur?

– Många hundägare startar telefonkedjor för att larma om någon sett varg i närheten. Man kan även få bidrag för att köpa skyddsväst för hundar. För tamdjursägare finns det bidrag att söka för rovdjursavvisande stängsel till exempel, säger Sebastian Olofsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.