• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Här försöker mannen bryta sig ut med en pistolattrapp. Foto: Kriminalvården

Här försöker fången fly från fängelset – med tandkrämspistol

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av en pistolattrapp gjord av tandkräm och papper försökte en intagen på Norrtäljeanstalen att ta sig ut. Nu åtalas mannen för grovt hot mot tjänsteman.

Den 15 april blev en dramatisk kväll för elva kriminalvårdare på en av avdelningarna i E-paviljongen vid Norrtäljeanstalten.

När en kvinnlig kriminalvårdare vid den vanliga inlåsningen skulle stänga en dörr till en cell så kände hon att någon höll emot. Strax därefter klev den intagne mannen ut i korridoren och riktade ett pistolliknande föremål mot henne.

Kriminalvårdaren tryckte på larmet och flydde mot ett vaktrum. När hon hunnit fram till rummet och skulle stänga dörren bakom sig så satte den intagne mannen en fot emellan. Flera av kvinnans kolleger försökte då hjälpa till och till sist lyckades de låsa dörren. Då ska den intagne ha viftat med pistolattrappen mot dem genom en glasruta.

Säpo tog över

Mannen barrikaderade sig sedan i avdelningens kök och kom inte ut förrän polisens instatsstyrka flera timmar senare stormade bygganden. Hela händelsen filmades av anstaltens bevakningskameror.

Utredningen av händelsen övertogs i ett senare skede av säkerhetspolisen.

– Det var på grund av vem den misstänkte är, säger chefsåklagare Per Lindqvist vid riksenheten för säkerhetsmål.

Den intagne mannen avtjänade ett åttaårigt fängelsestraff, sedan han under 2017-2018 skickat pulverbrev till flera ministrar med ett skriftligt dödshot.

Tandkräm och mjöl

De elva kriminalvårdarna fick krisstöd efter händelsen. Kriminalvårdens egen utredning visar att ”pistolen” var tillverkad av bland annat papper, tandkräm och mjöl. Den hade färgats svart med grilkol eller bläck och avtryckaren var gjord av ett nedsmält platsbestick.

Foto: Polisen

Mannen, som är i 45-årsåldern, har inte velat prata alls i de polisförhör som hållits.

Han ställs inför rätta vid Norrtälje tingsrätt i november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.