Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se ögonblicket när Elin Härkönen kastar sig upp på hästryggen igen. Foto: SVT/Privat

Tio år efter olyckan – nu rider Elin Härkönen igen

Uppdaterad
Publicerad

Voltige var Elin Härkönens liv och hennes största dröm var att bli världsmästare. 2013 förändrades allt. Men nu tio år senare är hon tillbaka på hästen.

– Min största revansch i livet, berättar Elin.

I dag är träningsprofilen Elin Härkönen 29 år gammal, hon bor i Stockholm med sin nyblivna fästman.

Elin Härkönen blev tidigt intresserad av sporten voltige, som är gymnastik på hästar som springer. Hennes dröm var att bli världsmästare i sporten, men den drömmen förändrades den 11 februari 2013.

Landade på nacken

– Vi skulle träna in en ny häst, som blir rädd för något som smäller utanför ridhuset. Han ökar, kickar och jag flyger rakt upp i luften och landar på nacken, berättar Elin Härkönen.

Efter olyckan berättade läkarna att ett aktivt liv kunde hon glömma.

”Som om inget har hänt”

Nu tio år senare kliver hon upp på hästryggen igen.

Elin Härkönen invigde Svenska och Nordiska mästerskapen i Voltige här i Uppsala och fick därefter frågan om hon ville upp på en häst igen.

– Jag springer fram längst linan, mot den här hästen och det är som om ingenting har hänt, berättar Elin och fortsätter.

– Det känns så fantastiskt, min största revansch i livet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.