Foto: SVT/Privat

Tio barn drabbade av ny sjukdom – ger svåra symptom efter covid

Uppdaterad
Publicerad

Ett tiotal barn i Uppsala län har drabbats av MIS-C, ett hyperinflammatoriskt tillstånd som drabbar barn som haft covid-19.

– De flesta av dem har behövt intensivvård, men inget av fallen har fått dödlig utgång, säger Lillemor Berntsson, överläkare och docent vid Akademiska sjukhuset.

De barn som drabbats av MIS-C har blivit sjuka några veckor efter att de haft covid-19. De som fått diagnosen i Uppsala län har blivit allvarligt sjuka och varit i varierande åldrar.

– I definitionen ingår att man är väldigt sjuk med hög feber. Precis just nu har vi inget fall, och vi är glada för att det så långt har gått bra för de barn som drabbats här, säger Lillemor Berntsson.

Coronaviruset i Uppsala

De fall som dykt upp i länet har kommit i samband med att smittoläget i samhället i stort börjat gå ned.

Vårdas på Akademiska

Barn som drabbas av MIS-C behöver få vård snabbt.

– Den vård vi ger på Akademiska är baserad på internationella och nationella erfarenheter, säger Lillemor Berntsson.

Totalt har omkring 140 barn drabbats i hela landet.

MIS-C

MIS-C står för Multisystem inflammatory syndrome in children associated with covid-19.

Det är en ovanlig men allvarlig hyperinflammation som dyker upp fyra–sex veckor efter covid-19 infektionen och symptomen är feber, hudutslag och röda ögon.

Sjukdomen påminner om Kawasakis sjukdom, en annan typ av hyperinflammation som framför allt drabbar barn under fem år. Men barnen som drabbas av MIS-C är oftast äldre och blir svårare sjuka.

Källa: Karolinska institutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet