Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tio ungdomar från Gottsunda arbetar som skådespelare under sommaren. Foto: Elina Gleisner/SVT

Ungdomarna med ovanliga sommarjobbet: ”Ett steg mot drömmen”

Publicerad

Tio ungdomar från Gottsunda har fått det ovanliga sommarjobbet att arbeta som skådespelare. Meningen är att allt ska gå till som på en riktig teater och att de får testa på ett yrke många drömmer om.

Ungdomarna framför vid fyra tillfällen i augusti den nyskrivna pjäsen Resan på Uppsala stadsteaters tillfälliga tältscen i Gottsunda. Pjäsen har ungdomarna arbetat fram tillsammans med Uppsala stadsteaters dramapedagoger och kretsar kring resande av olika slag.

Med pjäsen vill de väcka frågor såsom; vart är jag på väg? vad lämnar jag bakom mig? och vad tar jag med mig?

Ett sätt att nå sina drömmar

Det är inte bara karaktärerna i pjäsen som funderar på framtiden, även ungdomarna ser just det här sommarjobbet som en väg in i teaterbranschen.

– Jag har alltid velat göra det här och testa på hur det är att vara skådespelare, säger Stera Abdulrahman som är en av de tio sommarjobbarna.

Vad skulle du säga till de som tycker att det finns viktigare sommarjobb?

– Alla drömmer om saker och ting i framtiden och jag drömmer om att bli skådespelare och andra drömmer om andra saker, så det här är ett sätt för mig att nå den, säger Hanay Aburas som är en av sommarjobbarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer