Foto: SVT

Titta in i Uppsalas nya amfiteater

Uppdaterad
Publicerad

Den kritiserades redan innan byggstart men universitetet stod på sig. Nu står en ny amfiteater vid Campus Engelska parken klar. SVT Nyheter Uppsala har fått en förhandsvisning inuti den ”Humanistiska teatern.”

Med plats för 137 personer, konstnärligt utformad med ett verk i plåt utanpå och en 32 kvadratmeter stor led-skärm inuti, ska den nya ”Humanistiska teatern” främja samtal. I likhet med universitetets ”Anatomiska teatern” är det här humanisternas version.

– Det är hög tid att även humanisterna får ett tydligt landmärke i Uppsala. Nu har vi ett rum som främjar samtal, något som är av högsta vikt i vår tid där ”alternativa fakta” sprids och det kritiska samtalet behövs mer än någonsin, säger Margaretha Fahlgren, ordförande i styrgruppen för den Humanistiska teatern.

Ljudmässigt är teatern unik i Uppsala. Designen gör att samtal ska kunna höras utan mikrofoner men det går också att anpassa akustiken så att det liknar ljudet i en kyrka, en grotta eller egentligen vilken plats man än vill härma.

125 miljoner kronor

Bygget har kostat cirka 125 miljoner kronor och kritiserades redan före byggstart av Humanisternas studentkår som menade att pengarna borde lagts på ytterligare studieplatser istället. Men styrgruppen höll inte med. Pengarna tas ur olika budgetar och ska inte ställas mot varandra.

– Det här ingår i universitetets lokalplanering och ryms inom budget för det. Sedan kommer salen att utnyttjas mycket, dels internt men också externt genom uthyrning, säger Margaretha Fahlgren.

I mitten av juni hoppas man kunna dra igång verksamhet i lokalerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.