Foto: TT

Tjänade 3,8 miljoner genom pokerrobot – går fria

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer går fria efter att ha byggt en pokberrobot som spelat in omkring 3,8 miljoner kronor. Personerna åtalades för bedrägeri och dömdes i tingsrätt – för att sen frias i hovrätt. Ett friande som nu står sig, efter att Riksåklagaren valt att inte driva ärendet vidare.

Sammanlagt ska personerna, bestående av fem unga män, varav en hemmahörande i Uppsala län, ha byggt en pokerrobot. Ett program som var konstruerat för att spela poker helt på egen hand – utan mänsklig inblandning.

8,2 miljoner spelomgångar

15 olika konton sattes upp och 8,2 miljoner spelomgångar av pokertypen Texas hold'em spelades. Delvis av personerna själva, men också genom pokerroboten. Sammanlagt ska roboten ha dragit in en nettosumma på 3,8 miljoner kronor under det år som de fem individerna använt roboten. Främst spelade roboten på lägre insättningsnivåer på både svenska och utländska pokersidor. Roboten började byggas 2007.

25.000 motspelare

Uppskattningsvis ska 45.000 motspelare ha mött roboten, varav 25.000 av dem förlorat pengar. Ärendet togs upp i Södertörns tingsrätt, där de fem dömdes för grovt bedrägeri och medhjälp till bedrägeri 2012. En dom som som senare överklagades till hovrätten – där de fem friades.

Tingsrätten bedömde att de 25.000 motspelarna roboten mött inte haft vetskap om att de mötte en robot, vilket varit vilseledande, och dömde de fem till böter och villkorlig dom. De intjänade pengarna skulle också förverkas.

Friades i hovrätt

Men hovrätten gjorde en annan bedömning, eftersom de menade att motspelarnas chans att vinna inte varit mindre bara för att de mött en robot. Dock menade också hovrätten att förfarandet varit vilseledande, men ändock inte såpass att det förelåg någon grund till att döma de fem för bedrägeri.

De tilltalade, och nu friade, männen hävdade under de båda rättegångarna att det inte var bevisat att motspelarna misstyckt att de spelat mot en robot. Även om de eventuellt inte visste att de mötte en robot. Detta eftersom gruppen gjort inspelningar av omgångar, där de själva informerat motspelare om att en robot spelade, vilket enligt dem resulterade i att motspelarna faktiskt satt längre kvar vid borden – än om de trott att de spelat mot en människa. Tingsrätten anser dock att detta inte kan tas i beakting.

Ville driva till HD

Efter friandet i hovrätt valde åklagaren att överklaga domen, och ville driva ärendet vidare till Högsta domstolen för ett avslut.

Fallet lämnades då över till Åklagarmyndighetens Utvecklingscentrum i Stockholm för beredning, som i sin tur har kommit fram till beslutet om att inte skicka fallet vidare till Högsta domstolen. Utvecklingscentrum skriver i beslutet:

”Målet är förhållandevis omfattande. För att målet eventuellt ska kunna tas upp i högsta domstolen krävs därför att målet avgränsas på lämpligt sätt. Även med utgångspunkten i hovrättens bedömning anser jag att det finns flera osäkerhetsfaktorer som gör att den eventuella rättsfrågan riskerar att inte bli bedömd.”

Utvecklingscentrum valde i sin tur att skicka frågan vidare till Riksåklagaren, men underströk tveksamheten till att sända ärendet till HD.

Riksåklagaren lägger ned

Riksåklagaren skriver i sitt beslut:

”Målet, som är omfattande och delvis präglas av hur bevisningen i målet värderas, lämpar sig inte för prövning i Högsta domstolen.”

De fem männen går alltså fria.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.