Bara de senaste två veckorna har stallägare i Alunda, Lagga, Bålsta, och Östhammar blivit bestulna på dyra sadlar. En ny sadel kan kosta upp mot 40.000 kronor och håller ett högt andrahandsvärde. Enligt polisen är det en våg av inbrott som man misstänker är kopplad till så kallad kringresande brottslighet.
– Den här trenden har vi sett under flera år. Vi kopplar de här stölderna till kringresande brottslighet. Det kommer en våg av inbrottsstölder och sedan försvinner det bort en period. Det växlar vad det är man stjäl och kan vara extraljus, eller som nu hästutrustning och sadlar, säger Lisa Sannervik, presstalesperson på polisregion mitt.
Vart tar de stulna sadlarna vägen?
– Vi kan bara spekulera. Vi har inte gripit någon för de här stölderna så det är svårt att säga vilka det är som är tjuvarna och var de avsätter godset. Sadlar är dyra saker och betingar många gånger ett ganska högt andrahandsvärde och det kan finnas avsättningsytor både inom landet och utom landet. Det är inte ovanligt att sadlar kan kosta upp mot 40.000 kronor, men man ska komma ihåg att det rör sig om begagnade sadlar så det är skicket som styr.
Se över säkerheten
På grund av att man sett en ökning av stölder kopplade till stall vill nu polisen uppmana stallägare att se över säkerheten. Det viktigaste är enligt polisen att ha dyr utrustning inlåst.
– Det är viktigt att fundera på hur man kan försvåra för tjuvarna. Man bör ha sadelkammaren låst med ett ordentligt lås och förvara nyckeln på ett bra ställe. Många gånger är det större stall och med många som har tillträde till sadelkammaren. Man bör därför se till att förvara nyckeln på ett bra ställe.
Märk-DNA
En annan sak man kan göra för att försvåra för tjuvar är att märka dyr utrustning. Om polisen påträffar en sadel som de misstänker är stulen kan de med hjälp av märk-dna spåra vem som är ägare. För att märka sina saker kan man kontakta polisen eller en stöldskyddsförening.
– Märk-dna är också väldigt bra att använda sig av. Dels kan man sätta upp stora skyltar där man talar om att alla saker som är förvarade i stallet är märkta och att man kan spåra dem. Och del ger det polisen möjlighet att spåra märkta sadlar som anträffas. Märkningen syns inte och sänker inte värdet på sadeln. Det är en vätska som man penslar på sadeln som man sedan kan spåra och hitta en ägare. Det försvårar för tjuvarna och det underlättar ett utredningsarbete om man anträffar en sadel som man misstänker är stulen, säger Lisa Sannervik, presstalesperson på polisregion mitt.